Tuesday, 29 March 2011

PeNdRiVe...

Pada blog kali ini harneez ingin berkongsi dengan pembaca mengenai sejarah koleksi harneez iaitu flash drive usb atau lebih dikenali sebagai pendrive...


Flash drive ini sebenarnye merupakan satu medium untuk menyimpan maklumat daripada komputer... Flash drive ini juga boleh menyimpan dokumen, gambar, video, lagu, aplikasi dan sebagainya... 


Terlebih dahulu lebih baik kita mengetahu mengenai sejarah ringkas dan jenis-jenis medium untuk menyimpan maklumat daripada komputer... Medium menyimpan maklumat ini bermula daripada floppy disc atau pun lebih dikenali sebagai diskette...



Diskette ini diperkenalkancpada sekitar tahun 1967 oleh syarikat komputer IBM yang terletak di San Jose, California... Terdapat 3 jenis diskette yang diperkenalkan iaitu 8 inci, 5 suku inci, dan 3 setengah inci... 
Kapasiti medium ini paling maksimum ialah 2 MB... Sehubungan itu, medium ini hanya digunakan untuk menyimpan dokumen-dokumen seperti surat, kertas kerja, dan medium penulisan yang lain...


Seterusnya harneez ingin menceritakan mengenai medium penyimpanan maklumat iaitu compact disc recordable atau lebih dikenali sebagai CD-R... CD diperkenalkan oleh syarikat Sony dan Philips pada sekitar tahun 1988... Secara  normalnya CD berukuran 12mm  pada ketebalannya, diperbuat daripada polikarbonat, dan mempunyai diameter 120mm atau 80mm.. Kebanyakan CD yang terdapat di kedai mempunyai capasiti iaitu 1.2 MB / 80 minit atau 1.8 MB / 99 minit...


Baiklah, sekarang harneez akan menceritakan serba sedikit mengenali latar belakang flash drive... Medium ini diperkenalkan pada sekitar tahun 2000 oleh syarikat Trek Technology dan IBM... Kapasiti bagi medium bermula dari 128MB, 256 MB, 512MB, 1GB, 2GB, 4 GB, 8GB, dan 16GB...
Disini harneez akan berkongsi dengan pembaca mengenai komponen asas yang terdapat di dalam flash drive usb...


1USB connector
2USB mass storage controller device
3Test points
4Flash memory chip
5Crystal oscillator
6LED
7Write-protect switch (Optional)
8Space for second flash memory chip



Harneez & Pendrive

Terdapat beberapa kenangan manis dengan pahit yang ingin harneez kongsikan dengan pembaca mengenai pendrive-pendrive harneez...

Pendrive pertama harneez ialah jenis pendrive mini yang berkapasiti 1GB... Harneez membeli pendrive ini semasa harneez berada di tingkatan 2... Harneez membeli pendrive ini di Tesco Extra, Ipoh dengan harga RM 50... Pembaca mesti tidak percaya yang harga pendrive 1GB pada waktu itu ialah RM 50... Hmmm... Harneez mula berminat untuk membeli pendrive ini melalui pengaruh kawan yang menyimpan gambar-gambar kenangan semasa di sekolah ke dalam pendrive mereka masing-masing... Semasa di sekolah harneez, pelajar yang mempunyai pendrive ialah pelajar yang celik IT dan mereka yang mempunyai kemudahan komputer di rumah... Walaupun begitu, harneez tetap bernekad untuk memiliki pendrive... Dari masa ke semasa penggunaan medium ini makin meluas dalam kalangan pelajar di sekolah harneez...

Bermulanya harneez menggunakan pendrive

Ada dalam kalangan pelajar yang menggunakan medium ini dengan cara yang betul iaitu untuk pembentangan kerja semasa P&P, membuat album untuk simpanan peribadi, menyimpan maklumat di dalam internet, dan sebagainya... Tetapi terdapat juga segelintir yang salah menggunakan medium ini... Harneez juga pernah terjebak dalam penylahgunaan medium ini... Tapi harneez akan ceritakan kemudian... =D

Semasa harneez berada di tingkatan 3, penggunaan pendrive semakin berkembang... Sehubungan itu, ramai pelajar yang berminat untuk memiliki pendrive bagi tujuan masing-masing... Harneez bercadang untuk menukar pendrive harneez daripada 1GB kepada 2GB... Nasib harneez memang baik kerana terdapat rakan harneez yang ingin membeli pendrive harneez itu... Harneez menjual pendrive harneez itu kepada rakan harneez dengan harga RM 30 ringgit memandangkan harganya pada masa itu lebih kurang begitu...

Dengan duit RM 30 harneez menambahkan dengan RM 20 untuk membeli pendrive harneez yang kedua iaitu pendrive berjenama Kingstone 2GB...

Sentiasa inginkan kemajuan

Pada masa itu harneez menggunakan pendrive ini untuk menyimpan permainan-permainan seperti GBA dan flash game... Terdapat permainan yang harneez peroleh daripada internet dan ada juga permainan yang harneez peroleh daripada rakan harneez dan junior harneez...
Harneez juga ade menyimpan gambar-gambar artis dan koleksi komik internet naruto mengikut episod...

Semasa pertengahan tahun, harneez telah menukar pendrive harneez kepada pendrive 4GB jenama Pendrive... Harneez berminat kepada pendrive ini kerana kapisitinya yang besar, senang untuk digunakan iaitu seperti prndrive harneez yang terdahulu (terdapat panel untuk menyembunyikan usb connector), dan boleh meletakkan key chain pada belakang pendrive...


lebih kurang begini bentuk pendrive harneez

Semasa harneez berada di tingkatan 4, harneez telah dilantik menjadi pengawas dan ditugaskan dalam biro penerbitan dan publisiti... Sehubungan dengan itu harneez beranggapan bahawa harneez perlu menukarkan pendrive harneez kepada yang lebih besar kapasitinya dan lebih bergaya... Harneez telah membeli pendrive 8GB berjenama Kingmax yang lebih kurang serupada dengan pendrive 4GB harneez... Pada masa inilah harneez menyalahgunakan pendrive harneez yang mengakibatkan harneez hampir dilucutkan jawatan sebagai pengawas... Pendrive 8GB harneez telah dirampas oleh guru disiplin harneez... Harneez menyesal dengan tindakannya tetapi masih mahu untuk menggunkan pendrive bagi urusan kerjanya... Pada pertangahan tahun, harneez telah membeli pendrive baru...

Perubahan kepada lebih baik

Pendrive ini berjenama Transcend yang dibeli oleh harneez di kedai yang berdekatan dengan rumahnya di Ipoh... Harneez menggantungkan aksesori key chain  jersey pasukan bola yang diminati olehnya iatitu Chelsea... Tetapi apakan daya, pendrive ini hanya dapat bertahan selama beberapa bulan sahaja... Harneez telah menghilangkan pendrive ini di cyber cafe yang terletak di Tanjung Malim...

Pada bulan Ramadhan harneez berasa gembira kerana harneez telah mendapat semula pendrive 8GB... Harneez telah diuji kerana guru yang menyimpan pendrive harneez tidak membuang isi yang terdapat dalam pendrive tersebut... Harneez dengan segera memformat pendrive itu menyebabkan pendrive itu tidak dapt digunakan lagi...

Semasa harneez berada di tingkatan 5, harneez telah dilantik oleh lembaga pengawas sebagai ketua biro penerbitan dan publisiti... Harneez telah membeli pendrive baru untuk digunakan dalam pembikinan majalah pengawas dan menyimpan gambar dan lagu harnnez...

Tapi harneez punya pendrive 4GB


 Banyak juga bakti pendrive ini kepada harneez... Harneez menyiapkan majalah pengawas dengan bantuan pendrive ini...
Sehingga kini harneez masih lagi menggunakan pendrive ini dan berharap agar pendrive ini dapat digunakan pada masa hadapan...


Selalu bersama... Sentiasa dihati...

Walaupun nampak buruk tapi pendrive inilah yang banyak membantu harneez dalam melancarkan kehidupan harneez degnan kemputer... Key chain Itachi memang cool dan sesuai untuk dijadikan aksesori pendrive harneez... =)




p/s : gunakanlah kemudahan yang anda miliki dengan sebaiknya agar anda berada di landasan yang betul dan tidak berada dalam kesesatan...



Friday, 25 March 2011

My fAvOuRiTe AnIme...

Baiklah, pada post kali ini Harneez akan berkongsi minat Harneez dengan pembaca... Post kali ini berkenaan dengan kartun anime kegemaran Harneez... 


Terlebih dahulu Harneez rasa lebih baik pembaca mengetahui serba sedikit mengenai latar belakang penulis kartun anime kegemaran Harneez...


Nama : Masashi Kishimoto
Tarikh Lahir : 8 November 1974
Tempat Lahir : Okayama, Jepun
Warganegara : Jepun
Pekerjaan : Pelukis manga
Tempat Tinggal : Okayama Prefecture
Tinggi : 170 cm
Berat : 57 kg




Hmmm... Harneez rasa pembaca mungkin dah kenal penulis kegemaran Harneez ini... Beliau merupakan penulis kartun anime yang terkenal pada masa kini iaitu Naruto... Sebenarnya kartun anime Naruto bukanlah kartun anime yang pertama yang di lukis oleh Masashi Kishimoto... Beliau sebenarnya sudah berkecimpung dalam pembikinan kartun anime ini sejak kecil lagi... Beliau mempunyai impian untuk menjadi seorang Mangaka ( iaitu kartunis dalam bahasa Jepun)... Beliau memulakan karier beliau melalui manga pertama beliau iaitu Karakuri sewaktu beliau berada di art collage.



Melalui manga Karakuri in beliau merangkul anugerah Hot Step (iaitu anugerah bulanan yang diberi oleh Shonen Jump untuk Mangaka amatur) ... Masashi Kishimoto berjaya merangkul anugerah itu dan menempatkan beliau ke landasan impian beliau untuk menjadi seorang Mangaka... 

Semasa beliau graduasi, beliau bekerja keras untuk menghasilkan manga yang seterusnya iaitu "Naruto" di mana plotnya dihantar ke  dan diterbitkan di Akamaru Jump pada 1997... Dua tahun kemudiannya, Naruto diterbitkan dalam Weekly Shonen Jump dan menjadi manga yang digemari sehingga sekarang... Naruto masih lagi dalam pembikinan dan dijual dalam 100 juta salinan di Jepun secara solo sejak dari tahun 1999...

Berikut merupakan antara usaha Masashi Kishimoto yang menyebabkan dia merupakan Mangaka yang terulung di Jepun...

Manga yang dihasilkan oleh beliau :

- Karakuri one-shot (1996, pemenang anugerah Hot Step)
- Naruto pilot (1997, diterbitkan di Akamaru Jump)
- Karakuri (April 1998- Mei 1999)
- Naruto ( November 1999-sekarang)

Buku yang ditulis oleh beliau :

Naruto  : First Offical Data Book
- Naruto :  The Offical Fanbook
- The Art of Naruto : Uzumaki
- Naruto : Second Offical Data Book
- Paint Jump : Art of Naruto
- Naruto : Third Offical Data Book
- The Art of Naruto : Naruto
- Naruto : The Official Primeum Fanbook

naruto volume 52

my collection

Wednesday, 23 March 2011

IntRodUcinG oF "harneez"

Harneez....

Mesti anda semua tertanya-tanya kenapa aku terfikir untuk meletakkan nama samaran aku sebagai 'harneez'...
Di  sini terdapapt beberapa pendapat mengenai kemunculan nama samaran ini...

Pendapat pertama : untuk mengelakkan orang lain rasa sangsi dengan nama aku iaitu nama sebenar aku ialah Muhammad Hanis bin Hassan. Apabila orang pertama kali bertanya nama saya mesti mereka akan cakap lebih kurang begini "eii.. macam nama perempuan je".. Justeru, aku mengambil inisiatif untuk menggunakan nama samaran ini yang kelihatan seperti nama samaran untuk 'lelaki'...


Pendapat kedua : untuk 'mengelentong' jika ada manusia terutama sekali perempuan yang tidak aku kenali cuba untuk berkenalan dengan aku dengan lebih mendalam. Aku pernah terkena dengan seorang perempuan yang mahu berkenalan dengan aku melalui laman sesawang Facebook.. Aku cuba mengelak untuk berkenalan dengan lebih rapat dengan dia kerana melalui perbualan 'chat' dia kelihatan seperti mahu mengenali aku dengan rapat.. Jadi, saya menipu si dia dengan memberitahu maklumat yang salah mengenai profil diri saya dan "Harneez" itu ialah nama gabungan iaitu "Haris Nizam"... Haris dan Nizam tu nama budak junior aku la... Tu yang dapat ilham nak kelentong...


Pendapat ketiga : mudah diingat dan di cari di laman sesawang iaitu bagi Facebook, Mysapce, Friendster, Hi5, dan Tagged... Pada masa sekarang ini saya hanya menumpu kepada Facebook sahaja kerana ia merupakan laman sesawang yang mudah bagi aku untuk berhubung dengan kenalan aku...


gambar semasa Tingkatan 3... =D

tak kenal maka tak cinta...